H aaa!!.. Mesti korang sedikit tergezut kan... Hehe, x banyak pon cikit la... Haha.. Ari nie, Korang boleh pangil aku... Chef Grape!!.. Wakakaka... Aku bukan la pandai sangat memasak nie.. Huhu... Setakat wat cucuq (Kata Orang Kedah) atau pon cucur/kuih... Hmmm, Cam nie la.. Aku nk kongsikan sedikit tentang pengalaman aku time stdy n sekarang aku masih wat lagi cucuq nie... Emmm, selalu aku wat time ngah stdy, masa lapo tengah2 malam n time family aku da titO... Aku yg kelaparan nie mula lah mencarik makanan di dapur... kalo dah x da makanan, Cucur nie la menjadi santapan aku... Haha... Cara penyediaanya mudah jek... Ok!.. Korang nengok la resepi kat bawah.. Haa, satu lagi maksud PMM kt nama cucur nie adalah "Pedas, Manis, dan Masin"..
Resepi
Bahan-bahan :
1. Tepung Gandum (aku bab sukat-menyukat nie x pandai... Hentam je la.. Nak banyak letak tepung banyak2 k)
2. Ikan Bilis
3. Cili besar/merah
4. Serbuk lada
5. Rempah Kari Ikan
6. Bawang BesO..
7. Gula secukup rasa
8. Garam secukup rasa
Cara penyediaan :
1. Masukan tepung ke dalam mangkuk atau bekas yang boleh bancuh tepung 2...
2. Masukan ikan bilis
3. Potong bawang beso nipis2... Masukan dalam bekas tepung tadik...
4. Potong Cili Beso/merah... pOn Masukan dalam bekas tpg tdi..
6. Masukan serbuk lada, rempah ikan (Jangan terlampau banyak), dan masukan garam dan gula secukup rasa...
7. Masukan air panas dan gaul adunan tadi sampai sebati... Jangan terlampau cair dan terlampau likat... (likat sikit x pe..Wakaka)
8. Panaskan minyak dan gorengkan... (buat bulat-bulat.. huhu)
9. Da siap goreng... Potong cucur tadi kecik2 n masukan ke dalam pinggan atau mangkuk...
10.Taburkan gula dan garam di atas cucur yang telah dipotong tadi dan gaulkan hingga sebati...
11.Siap dihidangkan...
Senang kan.. Haaa, Mudah, senang dan enak dimakan di tengah-tengah malam... Dalam kol 12 cm 2... ahahaha...
Resepi
Bahan-bahan :
1. Tepung Gandum (aku bab sukat-menyukat nie x pandai... Hentam je la.. Nak banyak letak tepung banyak2 k)
2. Ikan Bilis
3. Cili besar/merah
4. Serbuk lada
5. Rempah Kari Ikan
6. Bawang BesO..
7. Gula secukup rasa
8. Garam secukup rasa
Cara penyediaan :
1. Masukan tepung ke dalam mangkuk atau bekas yang boleh bancuh tepung 2...
2. Masukan ikan bilis
3. Potong bawang beso nipis2... Masukan dalam bekas tepung tadik...
4. Potong Cili Beso/merah... pOn Masukan dalam bekas tpg tdi..
6. Masukan serbuk lada, rempah ikan (Jangan terlampau banyak), dan masukan garam dan gula secukup rasa...
7. Masukan air panas dan gaul adunan tadi sampai sebati... Jangan terlampau cair dan terlampau likat... (likat sikit x pe..Wakaka)
8. Panaskan minyak dan gorengkan... (buat bulat-bulat.. huhu)
9. Da siap goreng... Potong cucur tadi kecik2 n masukan ke dalam pinggan atau mangkuk...
10.Taburkan gula dan garam di atas cucur yang telah dipotong tadi dan gaulkan hingga sebati...
11.Siap dihidangkan...
Senang kan.. Haaa, Mudah, senang dan enak dimakan di tengah-tengah malam... Dalam kol 12 cm 2... ahahaha...
8 comments:
lebih ikan bilis & bawang lagi best!
Misz eyeliner
betOl3.. Wakakaka...
Yg best 2 time makan.. Hahahaha
ade rasa Pedas rempah n lada, ada rasa manis n masin.. Hahaha..
Layan SiOt!!!...
nk sket cik anggurdanlaici..
:)
EpalHijau
Hahaha... Boleh jek... Wakakak,,,,
Masak sndirik... hehehe
Nampak macam sedap aje...boleh cuba ni..hehehe
Kak Tirana
Haha.. Mesti sedap nye.. Hehehe
Kalo Time stdy dlu... Wah!.. Mesti berebut.. Hehe
wooo mkn sorang yek cucoq! :p
Wiween
Yela!... nak wat sendirik... Wakakaka... :)
Post a Comment